Stel je voor dat er een wondermiddel zou zijn waarmee je binnen enkele dagen een betere trader kunt worden. Het goede nieuws is dat zo'n oplossing bestaat; het enige wat je hoeft te doen is je mindset over trading en beleggen een beetje te veranderen.
Een van de belangrijkste redenen waarom veel traders en beleggers niet succesvol zijn of stagneren, is dat ze vastzitten in een vicieuze cirkel. Ze kunnen geen afstand nemen van hun grafieken en blijven maar naar hun scherm staren om elke beweging van de koers te volgen.
Vaak cashen ze hun winsten veel te snel en blijven ze wanhopig vasthouden aan verliezende trades in de hoop dat de prijs weer zal stijgen.
Bovendien openen ze vaak veel te grote posities, wat leidt tot een ongezonde spanning en adrenaline die zelfs verslavend kan zijn. Dit zorgt ervoor dat ze slecht slapen, constant op hun telefoon kijken, of niet eens van hun scherm weg kunnen.
Waarom overkomt zoveel traders dit?
1. Gokken, niet traden.
Het klinkt misschien hard, maar veel mensen die zichzelf trader noemen, beschikken vaak niet over de benodigde kennis om weloverwogen keuzes te maken. Daarnaast vergeten ze vaak om eenvoudig risicomanagement toe te passen, waardoor de beurs meer op een casino begint te lijken.
2. Geloven in fabeltjes
Het geloven in fabeltjes en onrealistische verwachtingen, vaak aangewakkerd door advertenties op social media of televisie, leidt ertoe dat veel mensen denken snel rijk te kunnen worden met trading.
3. Verslaafd worden
Dit komt zelfs voor bij ervaren traders die de technische aspecten goed beheersen. Het leven van een trader kan soms saai zijn, en door frequent te traden komt er telkens een dosis adrenaline vrij, wat een prettig gevoel geeft. Dit kan echter leiden tot overmatig handelen, met als gevolg dat ze snel te veel trades plaatsen.
4. Geen risiscobeheerplan
Door te grote posities te openen, loop je het risico meer te verliezen dan je je kunt veroorloven. Dit vergroot de stress en de bezorgdheid over mogelijke verliezen, wat je handelsbeslissingen negatief kan beïnvloeden.
Trick 1: Data is je beste vriend
Ik neem aan dat je al een duidelijk handelsplan hebt en niet blindelings aan het gokken bent. Data is je beste vriend. Verzamel zoveel mogelijk informatie over je strategie, test deze met historische prijsdata (Backtesting) om te zien of je aanpak effectief is geweest, en blijf leren over elk aspect van je strategie.
Trick 2: Track je emoties
Een goede trader laat zich niet leiden door emoties bij het verlies van een trade en zal zeker niet uit wraak meer trades plaatsen of gokken. Het is belangrijk om je emoties tijdens het traden op te schrijven. Noteer van tevoren hoe je je voelt en wat je denkt, en blijf dit ook doen tijdens de trade en nadat je deze hebt gesloten. Dit helpt je om beter inzicht te krijgen in je emotionele reacties en kan je toekomstige handelsbeslissingen verbeteren.
Trick 3: Risicobeheer
Met andere woorden: open alleen trades waar je gerust op kunt slapen. Verlies maken is een feit; je gaat trades verliezen. Het belangrijkste is dat je meer winstgevende trades hebt dan verliezende, en dat je verliezen kleiner zijn dan je winsten.Zorg ervoor dat verliezers je geen pijn doen. De beste manier om dit te bereiken is door alleen trades te openen waarvan je zeker weet dat je het geld kunt missen.Iedereen moet ergens beginnen, en als je geen winst kunt maken met een kleine trade, hoe kun je dan verwachten winst te maken met een grotere trade?
Conclusie
Traden zou eigenlijk saai moeten zijn. Als je hartslag omhoog gaat bij het openen van een trade, dan gaat er iets mis. Dit kan betekenen dat je tradegrootte te groot is of dat je geen vertrouwen hebt in je strategie.Natuurlijk is het prima om blij te zijn met een gewonnen trade of teleurgesteld te zijn over een verliezer, maar die emoties horen pas na de trade. Tijdens het traden zelf mag het je leven nooit beheersen.